Duitse grootmeester Felix Levin winnaar

De Duitse grootmeester Felix Levin heeft in Bennekom het 3e Kreeft Consultancy Schaaktoernooi BSV gewonnen. De in Dusseldorf wonende en voor de gelijknamige club uitkomende speler, scoorde in de zeven partijen liefst 6,5 punten. Internationale meester Bruno Carlier, die het toernooi in 2007 won, werd met een punt achterstand tweede.

Update: onderaan fotoverslag.

 

De pas vijftig jaar geworden Levin meldde zich op het allerlaatste moment aan bij de toernooiorganisatie. Met hem kwam de Russische internationale meester Andrei Orlov mee. Hij speelt ook voor Dusseldorf en heeft, zo liet Orlov tijdens het toernooi weten, onlangs in Dresden de grootmeestertitel verdiend. Levin heeft een rating van 2536. Daarmee wordt de schaakkracht van een speler aangegeven. Orlov kan bogen op een rating van 2521 en Carlier van 2407.

 

In totaal traden in denksportcentrum De Commanderij, waar de Bennekomse Schaakvereniging BSV het toernooi organiseerde, 46 deelnemers aan. Tien deelnemers minder dan in 2007. Vreemd genoeg lieten vooral schakers uit de Wageningen, Veenendaal en Ede het enigszins afweten. Oorzaak van het mindere aantal deelnemers kan zijn dat een club in Arnhem tot teleurstelling van BSV gelijktijdig een groot jeugdtoernooi organiseerde. Wel kwamen de aanwezige schakers uit alle windstreken.

 

Veel schaaksfeer kon worden geproefd bij deze derde editie van het Kreeft Consultancy BSV Schaaktoernooi. Er werd op de borden fel gestreden tijdens de partijen met een bedenktijd van 18 minuten per speler en een toevoeging van 5 seconden per zet. Dat laatste werkte vooral in de tijdnood, waarin bij een gewonnen eindspel de verliezende partij niet de tegenstander door de klok kon jagen. Ondanks de felheid behoefden de wedstrijdleiders Martien Smit en Huub Blom nergens in te grijpen. Wel werd de start even vertraagd doordat Rini Kreeft door burgemeester Cees van der Knaap de versierselen kreeg opgespeld die horen bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Toen het eenmaal draaide ging alles op rolletje. Het tijdschema werd toch gemakkelijk gehaald. Het werd dan ook een heel fijne schaakdag.

 

Felix Levin kwam, zag en won. De grootmeester was in bloedvorm. De eerste drie punten kwamen heel gemakkelijk, te weten door winst op Arnhemmer Barth Plomp, Fidemeester Erik van den Dikkenberg uit Wageningen en Rini Kreeft. In de vierde ronde stond de confrontatie met Andrei Orlov op het programma. Er kwam een eindspel op het bord met voor elk een toren, een loper en twee pionnen. De pionnen op de damevleugel van Levin waren echter ver opgerukt en sloegen door. De enige die Levin nog enigszins kon bijhouden was Carlier, die in ronde drie wel een halfje had verspeeld tegen Orlov. Tegen Jeroen Fransen uit Wageningen kreeg Carlier een toren met twee lopers tegen twee torens en een paard. Franssen kwam tijd tekort en ook bleken de lopers van Carlier sterker. Fidemeester Sander van Eijk uit Ede kwam door winst op Tijmen Kampman uit Veenendaal op drie punten en was nog niet kansloos.

 

Levin en Carlier kwamen in de vijfde ronde beiden tot winst. Levin ontmoette ‘’weinig weerstand’’ van Jef Verwoert. In het duel tussen Carlier en Van Eijk ontstond een eindspel van dame tegen toren. Dat spel was maar niet even gewonnen voor Carlier. Remise leek het meest waarschijnlijke resultaat. Pas toen de Edenaar lelijk in de fout ging, kon hij toch wat gelukkig het punt opstrijken. Levin besliste in de voorlaatste ronden het toernooi in zijn voordeel door de rechtstreekse confrontatie met Carlier te winnen. De doorslag gaven de vrijpionnen op de damevleugel waartegen geen kruit bleek te zijn gewassen. Omdat Orlov won van Franssen, moest Carlier de Rus met 4,5 punten naast zich dulden.

 

In de slotronde kwam Levin al snel remise overeen met Kampman. Carlier moest om de tweede plaats veilig te stellen nog even aan de bak tegen Rotterdammer Tom Benning. De meester speelde het eindspel simpel winnend uit. Omdat Orlov won van Plomp eindigde hij met Carlier op 5,5 punten. De tweede plaats ging naar Carlier op grond betere weerstandpunten. Het prijzengeld werd gedeeld. De ratingprijzen gingen naar Franssen en Plomp.  

 

Groep B werd gewonnen door Jesse Bassant uit Hoogland. Hij scoorde 6,5 punten uit zeven partijen. Een mooi detail is dat Bassant vorig jaar gedeeld winnaar werd van groep C. Ditmaal blies hij pas in de slotronde stoom af door met Jan van Pijkeren uit Ede remise overeen te komen. De Edenaar scoorde daardoor 5,5 punten, evenveel als Jacco Vermeulen uit Utrecht. Vermeulen won in de slotronde van Edenaar René Bakker, die door het verlies naast de prijzen greep. Wel werd de Utrechtenaar formeel tweede. Ook hier werd het prijzengeld gedeeld. De ratingprijzen gingen aar René Bakker en Bennekommer Peter Veenendaal. Groep C, die samen speelde met groep B, werd gewonnen door Robin Bakkerus uit Nuenen met 5 punten. Frans Veerman uit Arnhem en Rick Eckstein uit Gouda deelden de tweede plaats. Bakkerus en Gouda kregen de ratingprijs in deze groep.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief