Succesvolle training schaakmeester Herman Grooten
Internationaal schaakmeester Herman Grooten bekijkt het werk van zijn leerlingen. Links Teun Alting, die na de ‘les’ van de trainer meteen met de door oud-wereldkampioen Karpov gespeelde zet voor de dag kwam.
In het Bennekomse denksportcentrum De Commanderij verzorgde internationaal schaakmeester Herman Grooten dinsdagavond voor de derde maal dit seizoen een training. Zestien deelnemers gaven acte de présence. Het ziet er naar uit dat Grooten ook volgende seizoen bij BSV weer aan het werk gaat.
Vooraf werd op verzoek van BSV-voorzitter Jan Wouters één minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de vorige week op 62-jarige leeftijd overleden schaakmeester Rob Hartoch. Deze had door zijn gegeven simultaans een speciale band met BSV. Ook werd de eveneens vorige week plotseling overleden topschaker en Oud-Edenaar Willem Bor herdacht. Hij werd slechts 49 jaar. Bor begon zijn carrière bij ESV in Ede en ontwikkelde zich later als een sterk hoofdklasser. Ook was hij bestuurslid van de landelijke schaakbond. Bor was bij BSV een graag geziene speler tijdens het jaarlijkse zogeheten Oudejaarstoernooi, dat hij enkele malen won.
Grooten liet tijdens de training zijn ’leerlingen’ zweten bij het oplossen van een twintigtal matbeelden. Daarbij moest zo snel mogelijk de eerste zet van de matcombinatie worden gevonden. Dat leidde zo nu en dan tot leuke discussies, omdat er meer mogelijkheden bleken te zijn bij een stelling dan de geijkte oplossing. Zo haalde Rini Kreeft met zijn oorspronkelijk afgewezen zet toch zijn gelijk in een stelling. Naderhand bewees ook de computer dat zijn gepresenteerde zet een sterk alternatief was voor de voorgeprogrammeerde oplossing.
Ook behandelde Grooten een stelling uit een partij van Karpov. De deelnemers aan de training kregen daarbij de opgave om volgens een vast patroon de beste zet te kiezen. Grooten schreef een boek over het patroon ’Denktrant strategisch denken’. Na de uiteenzetting van de schaakmeester, waarbij de hoofdpunten: oriënteren, genereren en controleren de leidraad was, vond Teun Alting met Pb1 meteen de beste zet. En dat was een mooie prestatie.
Als afsluiting van de opnieuw goede sfeer verlopen training werden de deelnemers aan elkaar gekoppeld. Het koppel moest een partij uitspelen en daarbij was de ’denktrant’ het uitgangspunt. De ’sterkere’ van het koppel kreeg wit en wel omdat die kleur in de voorgeschotelde stelling er het beste voor stond. En daarbij verraste Sjoerd de Rave in eerste instantie zijn tegenspeler Jan Wouters. Het spectaculaire offer van ’de zwakkere’ bleek dodelijk. Echter kwam er nadien toch nog een betere verdediging voor zwart uit de bus. Niemand vond uiteindelijk de echt winnende zet voor wit.