Schakers Bennekom uit landelijke beker
Wijnhoven – Hofstra
Een droom van de Bennekomse schakers werd maandagvond in denksportcentrum De Commanderij wreed verstoord door een viertal van PION uit Groesbeek. Zij trokken met 2,5-1,5 aan het langste eind in de landelijke bekerwedstrijd en dit betekent dat Bennekom vroegtijdig uit het toernooi is gestoten.
Een viertal van Bennekom veroverde afgelopen seizoen de OSBO Cup. Dat is het tastbare bewijs van de zege in het bekertoernooi van de Oostelijke Schaakbond. Behalve een grote beker en een digitale schaakklok, leverde deze prestatie als toetje ook een plek op in het landelijke bekertoernooi van de KNSB. Via de voorronde moest door Bennekom verdere deelname worden afgedwongen. En de klip die moest worden omzeild was PION.
Er zat vooraf al een spannend en wat pikant element in het duel. Bennekom, lees teamcaptain Hotze Tette Hofstra, raakte namelijk afgelopen seizoen ongewild betrokken bij een incident in de wedstrijd PION – Veenendaal, dat toen tegelijk met het duel PION 2 – Bennekom werd gespeeld. Hofstra moest getuigen en dat nam de thuisclub en vooral ook de betrokken speler Theo Wijnhoven, hem niet in dank af. Want mede daardoor won Veenendaal het protest.
En in het bekerduel zaten op het eerste bord juist Hofstra en Wijnhoven tegenover elkaar. Het werd een duel, waarin de Bennekommer wat minder kwam te staan. Hofstra dacht zich te hebben bevrijd, maar dat klopte net niet. Hij verzuimde namelijk met een tussenzetje remisekansen te creëren. Wijnhoven deed het goed, maakte geen fout en haalde het punt binnen. In de hal riep hij vervolgens met gebalde vuist iets in de trant van: ’wraak, wraak’ en dat was minder prettig.
Op de andere borden was het uiterst spannend. Teunis Bunt vocht namens Bennekom een mooi duel uit met Luuk de Ruijter. De Bennekomse schaker kreeg een kwaliteit tegen uiteindelijk twee pionnen en stond iets beter. De pionnen van De Ruijter liepen echter te hard, zodat Bunt met remise genoegen moest nemen.
Martijn Pauw zat tegen Groesbeker Wim Molenkamp en stond na de opening prettiger in een hem bekende stelling. Een klein foutje deden de kansen keren. Molenkamp bood in de spannende slotfase remise aan. Toen Pauw na acht minuten denken zijn hand uitstak, dacht Molenkamp dat Pauw op gaf. Niet dus! Bennekommer Noël Bovens kreeg tegen Jasper Bons wat ruimtevoordeel. Het evenwicht werd echter niet verbroken. Pot remise dus.
En dus bleef het bij een droom van Bennekom, om eindelijk landelijk van zich te doen spreken.
“Pauw bood in de spannende slotfase remise aan en Molenkamp nam dat aan. Hij dacht dat Pauw op gaf.”
Dat is toch wel een aardig verschil van inzicht in de stelling. Gaf dat geen discussie toen bleek dat het remisebod verkeerd begrepen was?
Verkeerd voorgelicht! Molenkamp heeft remise aangeboden. Pauw heeft daar een tijdje over na gedacht en dat aanbod aangenomen. Toen dacht Molenkamp dat Pauw op gaf.