Orlov wint 4e Kreefttoernooi, Hofstra smaakmaker!
De Russische grootmeester Andrey Orlov (32) heeft in Bennekom het 4e Kreeft Consultancy Toernooi gewonnen. In de laatste ronde ging hij er verrassend vandoor met de hoofdprijs. Smaakmaker van het toernooi was Bennekommer Hotze Tette Hofstra. Hij won in de vijfde ronde van de Duitse grootmeester Felix Levin, die vorig jaar won, maar door het verlies werd uitgeschakeld voor de eindzege. Hofstra speelde vervolgens verrassend remise tegen grootmeester Erik van den Doel, de tevoren gedoodverfde winnaar. De Edese FIDE-meester Sander van Eijk moest er in de laatste ronde aangeloven. Hofstra werd daarmee gedeelde tweede.
In totaal traden in denksportcentrum De Commanderij, waar de Bennekomse Schaakvereniging BSV het toernooi organiseerde, niet minder dan 61 deelnemers aan. Vijftien deelnemers meer dan in 2008. Vooral nam de deelname buiten de regio toe en daarnaast kwamen meer titelhouders naar Bennekom. Naast Van den Doel, met zijn rating van 2574 dé favoriet, schreven de voor Dusseldorf spelende Felix Levin (2486) en Andrey Orlov (2520) opnieuw in. De Nederlanderse internationale meesters Fred Slingerland (2386) en Roi Miedema (2400) gaven ook acte de présence. Regionaal kon, naast Sander van Eijk (2342), Bennekommer Hotze Tette Hofstra bogen op de hoogste rating, te weten: 2202.
Veel schaaksfeer kon worden geproefd bij deze vierde editie van het Kreeft Consultancy BSV Schaaktoernooi. De start liep zoals enigszins gebruikelijk wat vertraging op. Toen het draaide, ging alles op rolletjes. Het tijdschema werd gemakkelijk gehaald. Er werd op de borden fel gestreden tijdens de partijen met een bedenktijd van 18 minuten per speler en een toevoeging van 5 seconden per zet. Dat laatste werkte vooral in de tijdnood, waarin bij een gewonnen eindspel de verliezende partij niet de tegenstander door de klok kon jagen. Ondanks de felle strijd behoefden de wedstrijdleiders Martien Smit en Huub Blom nergens in te grijpen. Het werd dan ook een heel fijne schaakdag.
Favoriet
Zoals gezegd, ook al door zijn rating, was Van den Doel favoriet. De 30-jarige speler staat op de Nederlandse ranglijst op de negende plaats, is sinds 1998 grootmeester en werd in 2005 door de KNSB tot lid van Verdienste benoemd. Dit door zijn prestatie tijdens het Europees Teamkampioenschap 2005, dat Nederland toen won. Van der Doel startte overtuigend. Hij won van Anne Paul Taal en had ook met John Cornelisse niet echt moeite. Een pion meer en een goede loper werden uitgebuit. IM Roi Miedema lukte het vervolgens ook niet om Van den Doel af te stoppen. Overigens bleven Andrey Orlov en Felix Levin met Hotze Tette Hofstra in het spoor van de Nederlandse crack. Zij wonnen ook drie maal, waarbij Orlov in ronde drie dankzij een mooie pion meer IM Fred Slingerland liet struikelen. Levin wees in die ronde Sander van Eijk terug.
Na de pauze volgden nog vier ronden. En daarin zou Hofstra een hoofdrol spelen. Nog niet in de vierde ronde. Orlov zette hem toen via een dameoffer mat. Van den Doel en Levin vochten in die ronde een fel duel uit met spectaculaire offers over en weer. Van den Doel tastte na een torenoffer uiteindelijk toe. In de vijfde leek de Nederlandse grootmeester de beslissende klap uit te delen. Tegen Orlov won hij een pion en even later nog zo’n boer. Keurig werd het afgemaakt. Levin ging onderuit tegen Hofstra. De Bennekommer speelde geconcentreerd en veroverde ineens een loper. Hofstra maakte het onberispelijk af en kwam op vier punten, evenveel als Orlov en Van Eijk. Van den Doel leidde met een honderd procent score.
Topvorm
Dat Hofstra in topvorm was, bewees hij in andermaal in ronde zes tegen Van den Doel. Het werd een spektakel waar het publiek andermaal van smulde en waarbij de Nederlandse grootmeester voor het eerst enigszins haperde. In het eindspel had Hofstra een paard en Van den Doel een loper met beiden enkele pionnen. Het werd remise! Van Eijk viel af door een verlies tegen Orlov. Er was geen kruit gewassen tegen de aanvalskracht van de Russische torens. In de slotronde liet IM Slingerland zich gelden tegen Van den Doel. Remise was voor de grootmeester genoeg om het toernooi te winnen. Zelfs dat zat er echter tegen de straks spelende Slingerland niet in. Hij won en omdat Orlov zoals verwacht tegen Levin een punt scoorde, ging de Rus met zijn score van zes punten alleen met de eerste prijs van 250 euro strijken. Hofstra leverde nog eens een topprestatie door Van Eijk te kloppen en deelde met Van der Doel en Slingerland de tweede plaats met elk 5,5 punten.
In al het geweld deden andere regionale toppers het ook prima. Jeroen Franssen, eerste teamspeler van Wageningen, klopte in de slotronde Gert-Jan van Vliet van Veenendaal en kwam op 4,5 punten uit. Een aantal waar ook Erik van de Dikkenberg op eindigde. Hij won in de slotronde van Almar Sternau uit Amsterdam. En ook John Cornelisse voegde zich in dat rijtje met spelers die 4,5 punten op het conto hadden. Hij won in de slotronde van Arnhemmer Barth Plomp, zodat het trio samen de vijfde plaats deelde. Levin werd slechts achtste met vier punten, evenveel als IM Miedema, Van Eijk, Stefan Bekker en Jef Verwoert. De ratingprijzen gingen naar Jeroen Franssen en John Cornelisse
B-groep
De B-groep werd gewonnen door Adri Schoorl uit Amsterdam en Dick van der Klis uit Apeldoorn. Beide scoorden 4,5 punten en stonden ook na berekening van weerstandenpunten exact gelijk. Overigens scoorden ook Jan van Laar uit Rhenen en Jan Pijkeren uit Ede elk 4,5 punten. Het viertal deelde de geldprijzen, terwijl Van Laar en Pijkeren nog een ratingprijs verdienden. De talentvolle jeugdspeler Reimer Meulenbeek uit Zutphen zegevierde in groep C met zes punten. Evenveel punten behaalde Thomas Slijper uit Ede. Hij werd tweede op weerstandspunten. Cock Struijk uit Wageningen werd met vijf punten derde. Hans Derendorp uit Arnhem, die vierde werd en Olger van Donk uit Putten, gingen met de ratingprijzen aan de haal.
Barth Plomp werd aan het einde van het toernooi nog verrast. Jan Stomphorst, bestuurslid Topschaak van de KNSB, was speciaal naar Bennekom gekomen om hem de versierselen op te spelden, die behoren bij de benoeming tot lid van Verdienste van de nationale schaakbond. Plomp is meer dan dertig jaar wedstrijdleider op tal van nationale toernooien. Onder meer bij het Bilderbergtoernooi in Oosterbeek en bij het Open kampioenschap van Nederland. Ook was Plomp bestuurslid van de KNSB en van de Arnhemse Schaakvereniging.
Overigens reikte Jan Stomphorst namens de organisatie ook de prijzen uit en daarbij vond nog een mooi feit plaats. Erik van der Doel leeft in onmin met het bestuurslid Topschaak. De vraag was of hij de felicitatie van Stomphorst zou aanvaarden. En zij reikten elkaar sportief de hand!