Klaus Bodlaender (1926 – 2018) zondag overleden
Door Rini Kreeft
Even stond rond vijf uur op dinsdagmiddag 10 april de wereld stil. Vriend Jan Wouters meldde dat zondag 8 april in zijn slaap Klaus Bodlaender was overleden. Een schok. Want dat kan toch niet! Klaus niet meer onder ons? Hij leek onvermoeibaar. Hij was er, ondanks zijn hoge leeftijd (91 jaar) altijd bij de Bennekomse Schaakvereniging. Het zal heel erg wennen zijn, dat Klaus nooit meer in denksportcentrum De Commanderij zal zijn. En nooit meer de gordijnen zal dicht doen.
Rouwkaart toegevoegd
Zie ook: Bennekomse Nieuwsblad en Edese Stad
Ik herinner me heel goed de dag van maandag 31 augustus 2009. De toen 82-jarige Klaus Bodlaender werd tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Bennekomse Schaakvereniging BSV Bennekom verrast met de Gouden Erespeld van de Koninklijk Nederlandse Schaakbond KNSB. Hij kreeg de onderscheiding opgespeld door toenmalig voorzitter Jan Wouters van BSV. De bekende Bennekommer was die dag (1 september) vijftig jaar lid van de schaakclub.
Klaus Bodlaender trok er zijn jasje weer voor aan, toen preses Wouters vertelde dat het bestuur van de KNSB hem de Gouden Erespeld had toegekend. Wouters somde daarbij de vele verdiensten van de jubilaris voor de schaaksport en BSV in het bijzonder op. Bodlaender glom terecht van trots en zei toen in reactie vereerd te zijn met de onderscheiding. ,,Ik hoop nog vaak op de club te mogen komen en te schaken’’, aldus Bodlaender, die een kleine tentoonstelling van zijn belevenissen in de vijftig jaar BSV de revue had laten passeren.
Bodlaender, in 1926 geboren in Berlijn, leerde in 1938 schaken van zijn vader en een overbuurman, nadat het gezin drie jaar eerder zich in Naarden had gevestigd. Bodlaender studeerde in 1945 biologie aan de universiteit van Utrecht en schaakte bij het studententeam van Unitas. Na zijn studie ging Bodlaender in 1954 werken bij het Centrum voor Agrobiologisch Onderzoek te Wageningen, waar hij tot 1988 actief was.
Sinds 1959 woonde Bodlaender in Bennekom, waar hij na een schaakloze periode van zes jaar bij BSV binnenstapte. Vanaf dat moment is BSV zijn club, waarin hij zestien jaar een bestuursfunctie heeft bekleed. Hij was in het jaar 1972-1973 secretaris en van 1973 tot 1982 negen jaar wedstrijdleider. In die periode werden er veel activiteiten voor de jeugd geïnitieerd: schaakinstructie, afleggen schaakexamens, jeugdcompetitie en een toernooi voor schoolteams.
Van 1992 tot 1998 leidde Bodlaender de club BSV als voorzitter. Hij maakte van het vijftigjarige bestaan in 1996 een geweldig festijn. Bodlaender schreef het jubileumboek “Avonturen in Zwart en Wit”. Tien jaar later in 2006, bij het zestigjarige bestaan van de club, presenteerde hij een aanvulling op het boek.
Sinds 1959 heeft Klaus bij en voor BSV Bennekom ook een ontelbaar aantal schaakpartijen gespeeld. Hij heeft in die jaren menige tegenstander verrast met de provocerende Orang-oetan opening 1. b4. Nog tot voor kort was hij hij een vaste speler in het vierde team van BSV dat in de vierde klasse van de OSBO uitkomt. De door hem zelf in 1973 gelanceerde leus “Schaak mee met BSV” werd nog onveranderd wekelijks door Bodlaender in de praktijk gebracht.
Op schaakgebied was Klaus ook betrokken bij een bijzonder initiatief. Hij was veertien jaar geleden de initiatiefnemer tot een jaarlijkse Lutherse Schaakdag. De inmiddels beproefde opzet was zijn idee. Hij onderhield de contacten met de Stichting Vrienden van Hoekelum (Klaus was jarenlang daarvan de voorzitter), met de directie van Kasteel Hoekelum. En in lijn daardoor was hij ook sterk betrokken bij de filatelisten Motief schaken. Dit jaar kon Klaus voor het eerst niet meer aanwezig zijn bij het Hoekelum schaken.
En natuurlijk, Klaus heeft voor de Bennekomse gemeenschap ook in tal van andere zaken veel betekend. Hij was jarenlang lid van de Dorpsraad Bennekom en was vaak een doorn in het oog van zijn tegenstanders. Echter, hij had altijd het beste met Bennekom voor. Zo was hij betrokken bij het ontstaan van de Informatiegids voor Bennekom. Hij kon je op een onbewaakt moment aanspraken: heb je de gegevens al ingediend? Dat was Klaus. Altijd attent, altijd bij de tijd. En uiteraard zat hij in het bestuur van De Commanderij, de exploitant van het clubgebouw.
Bijna zestig jaar is Klaus lid geweest van de Bennekomse Schaakvereniging en met hem verliezen we een gepassioneerd schaker, maar bovenal een warmhartig clublid met aandacht voor zijn medeclubleden. Met dankbaarheid kijken we terug op al de jaren dat we hem mee hebben mogen maken.
We wensen zijn vrouw en kinderen veel sterkte voor deze en de komende tijd.
Beste Rini,
Ik lees net op de site van BSV Bennekom van het overlijden van Klaus Bodlaender. Ik kende hem vooral van naam goed. Enkele jaren terug was hij een hele dag bij ASV te gast toen de Motiefgroep schaken daar hun bijeenkomst had. Met een enorm fanatisme was hij daar met zijn verzameling bezig. Bijzonder om te zien. Het is mooi te lezen dat Klaus tot het laatst de clubavonden van BSV Bennekom bezocht. Een grote leegte blijft voor de leden van jullie club. Een leegte die zich zal gaan vullen met mooie herinneringen aan Klaus.
Ik wens de leden van BSV Bennekom heel veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.
Met vriendelijke groet,
Namens bestuur en leden van ASV,
Erik Wille
Voorzitter
Beste heer Riksen,
Namens schaakvereniging Wageningen stuur ik u en uw leden een condoleance nav het overlijden van de heer Klaus Bodlaender. Vooral onze oudere leden hebben diverse herinneringen aan deze “statige man”. Hij was een markant persoon binnen uw vereniging, die ook als bestuurder veel heeft gedaan voor het schaken,
met vriendelijke groet,
Albert van der Harst vz SV Wageningen
Bericht van Koos Stolk (KNSB)
Gecondoleerd Rini,
Groet,
Koos