Grooten toont BSV de kracht van lateraal denken
BENNEKOM – Afgelopen maandag 17 februari kwam Internationaal schaakmeester Herman Grooten weer langs bij BSV om een training te geven. Deze keer was het thema de zevende en achtste rij (of voor de zwartkijkers de eerste en tweede rij)
De hersenen werden eerst opgewarmd met een 12-tal opgaven rond dit thema. De opgaven waren niet al te lastig, maar toch was de snelheid waarmee Hotze Tette Hofstra en Rembrandt Bruil ze wisten op te lossen indrukwekkend te noemen. Zij hadden er maar rond de twee minuten voor nodig.
De training werd op het demonstratiebord vervolgd met een aantal thema’s op de zevende rij van Nimzowitsch zoals de vrije zet, het gebruik van een steunpunt, zevende rij absoluut, umgehung, binnenkomst met geweld (een offer dus) of met schaak.
Het is een beetje te veel om deze thema’s hier nog een keer te behandelen, maar het was leuk om te zien dat met h6 je een toren op g7 kunt ondersteunen, om dan met een toren op h8 mat te geven en dat dit met een pion op g6 niet werkt, omdat de koning dan de andere kant op kan vluchten.
Of hoewel…..met een slimmigheidje (Tg7 eerst sluit de weg voor de koning af) kun je er voor zorgen dat alles een veld opschuift naar de damevleugel en dan werkt het weer wel.
Vervolgens liet Grooten de BSV-ers een aantal maal de beste zet vinden in een partij uit de hele oude doos (19e eeuw). Dat bleek heel spectaculair zeven keer achter elkaar een dameoffer te zijn. Met name Teun Alting was bij deze oefening goed op dreef door een aantal keer de niet gemakkelijke zet snel te vinden.
Na nog een rondje opgaven, werd de leerzame avond afgesloten met een monumentale partij van Max Euwe tegen Efim Geller. Euwe leek opgerold te worden, maar verdedigde inventief en wist de aanval over te nemen en via de derde rij (het hoeft niet altijd op de onderste twee rijen….) de partij te beslissen.
Het was weer een leerzame avond geweest en de BSV-ers kijken al reikhalzend uit naar de volgende training op maandag 20 april vanaf 20.00 uur in De Commander
Martin Markering