Externe teams winnen weer ruim

 

Op maandag 4 november bond het SOS team De Elster Toren met 5,5 – 2,5 aan de zegekar en de zaterdag daaropvolgend was het de beurt aan het KNSB team dat tegen het weliswaar onderaanstaande, maar op papier behoorlijk sterke De Combinatie uit Asten. Het werd in de Commanderij een keurige 5-3 overwinning en hier en daar had er nog wel wat meer in gezeten.

BSV 1 – De Elster Toren 1 5,5 – 2,5

Om de chronologie te respecteren beginnen we deze keer in de SOS competitie met het verslag van Teunis.

Op maandag 4 november trad het achttal van Bennekom aan om te spelen tegen d’Elster Toren. Beide teams draaien mee in de top van de 1e Klasse B van de SOS-competitie. Het beloofde een spannende strijd te worden, maar uiteindelijk won Bennekom ruim. Martin Markering had aan bord 1 een lastige partij tegen John van Ginkel. Uiteindelijk kon hij het niet bolwerken. Aan bord 2 had Martijn Pauw een variant op het bord die je niet zo vaak ziet. In een rustige Franse opening besloot zwart tot een te aggresieve pionzet  in het centrum waardoor wit meteen al duidelijk beter stond. Na nog een fout kon wit een kwaliteit offeren voor een eenvoudig winnende aanval (1-0 in 18 zetten)

Hotze Tette Hofstra nam de plaats in van Ed de Beule die verhinderd was. Hij maakte er aan bord 3 een spannende partij van, waarin zijn tegenstander het hem lang moeilijk maakte, maar uiteindelijk toch hardhandig aan de kant werd gezet. Aan bord 4 had Teunis Bunt langer werk tegen Wiely Martens. Lange tijd moest wit uitkijken voor de acties van de zwarte dame, maar toen wit ook dreigingen in de stelling vlocht bood zwart remise aan. Gary Dinsbach speelde aan bord 5 tegen Erwin Mol. De partij ging een tijdje gelijk op, maar na een niet optimale damezet won de Elstenaar een pion, die ook nog een vrijpion was. Dinsbach profiteerde later van een foutieve zet van zijn tegenstander en veroverde de pion terug. Uiteindelijk werd het remise.

Ook Chris van Oosterwijk haalde de remise binnen, aan bord 6, tegen Niels Schaap. Daar had hij wel nauwkeurig spel voor nodig, maar Van Oosterwijk had het allemaal goed gezien en hield zichzelf uit de gevarenzone. Aan de laatste twee borden haalde Bennekom het volle pond binnen. Peter Veenendaal won eerst een pion en daarna een loper tegen Mike Peters. Het dominante zwarte paard in het centrum maakte het gemakkelijker voor Peter. Zijn tegenstander offerde nog wel een pion voor wat meer activiteit, maar dat had eigenlijk geen effect. Uiteindelijk walste Veenendaal in de aanval over zijn tegenstander heen. Ook Harry Verhoef trok flink van leer tegen Rob Nieuwboer, aan bord 8. Zijn tegenstander speelde een voorbereide variant van het Russisch, waarbij hij een pion offerde. Hij kreeg daarvoor wel een aanval, maar die sloeg Verhoef af. Daarna speelde de speler van Elst op remise, maar Harry had een mataanval en dat dwong zijn tegenstander tot opgave.

5,5 – 2,5 is een mooie overwinning, waardoor Bennekom boven in de poule mee blijft draaien. Op 3 december speelt Bennekom de volgende ronde, in Nijmegen, tegen UVS.

BSV 1 – De Combinatie 1 5 – 3

 

Captain Ed de Beule had weer een verrassende opstelling uit de hoge hoed getoverd. Martin Markering mocht het, na een succesvol optreden in Maastricht, weer op bord 1 proberen en ook over de andere borden was tactisch nagedacht. Op bord 5 leek Sjoerd Meijer het Frans beter te begrijpen dan zijn tegenstander en hoewel het gezegde gaat dat je nooit op b2 moet slaan leek het deze keer wel heel goed. Helaas was het toch iets te vroeg en tegenstander Jos Swinkels kon nog net in herhaling van zetten vluchten. Martijn Bakker zorgde vervolgens op bord 3 met zwart voor de eerste winst tegen Henri van den Besselaar. Hij werd weliswaar verrast door de lange rokade van wit en wist even niet hoe dit aan te pakken. Toen hij het plan gevonden had, ging hij voortvarend door het centrum. In arrenmoede gaf wit een kwaliteit, maar Bakker kon dat eenvoudig uitschuiven.

Op bord 2 mocht kopman Rembrandt Bruil het een keer met wit proberen. De opstelling had succes want hij trof in Egbert Clevers de hoogst gerate tegenstander. Zoals gewoonlijk bouwde Bruil een degelijke stelling op, maar toen Clevers hem uitdaagde, besloot Bruil de handschoen op te nemen en trok hij voortvarend over de h-lijn ten aanval. Clevers kon het ergste met kunst en vliegwerk voorkomen, maar wat er overgebleven was, was een onsamenhangend geheel en daar wist Bruil wel raad mee. Martijn Pauw zorgde op bord 6 ook voor een mooie punt. Vanuit de opening kreeg hij een licht overwicht zette dit om naar goede loper tegen paard en overheersing op de e-lijn. Hij won een pion en kort daarna ook de partij. Een mooie positionele overwinning.

Ed de Beule trof op bord 7 in Freek Thijssen de jongste tegenstander en dat is altijd lastig omdat je nooit weet hoe sterk jeugdspelers echt zijn. De Beule kwam wat gedrukt te staan, maar het bleef binnen de marge. Een foutje van de tegenstander was genoeg om een halfje veilig te stellen. Diederic ’t Hooft speelde op bord 8 tegen Boyd Leenen, het ander jeugdlid dat de combinatie meegenomen had. ’t Hooft speelde de opening weer geweldig. Hij draaide zijn tegenstander flink de duimschroeven aan en deze kon alleen maar terug. Toen de opsluiting voltooid was plantte ’t Hooft een mooi paard op e6 (of d6) en leek het slechts een kwestie van tijd of het punt kon bijgeschreven worden. Het liep echter anders, want ’t Hooft concentreerde zich op de koningsvleugel en ging met dame op avontuur. Dit gaf zijn opposant echter de mogelijkheid zijn dame te centraliseren en een mooie vrijpion te ontwikkelen. Die bleek niet meer te stoppen en ’t Hooft moest het hoofd buigen.

Hotze Hofstra speelde een ingewikkelde partij op bord 4 tegen Gerard van den Berg. Deze gooide in de opening zijn hele koningstelling open en Hofstra kon de verlokking van een kwaliteitsoffer niet weerstaan. Dat was zeker niet slecht, maar Hofstra moest het allemaal zelf verzinnen terwijl van den Berg op vertrouwd terrein leek. Met een mooie omwisselmanoeuvre van dame en koning leek alles van zwart in veilige haven gebracht te hebben met een materiaal plusje erbij. Hofstra liet zich echter niet uit het veld slaan en trok met een kwaliteit minder ten strijde. De dames werden geruild en loper en paard naar voren gedirigeerd. Zwart moest terug kon verlies van een pionnetje niet voorkomen en uiteindelijk bleken de witte koningsvleugelpionnen niet meer te stoppen. Een fraaie zege van Hofstra. Toen was alleen Markering op bord 1 nog aan het zwoegen tegen teamcaptain Rob Aarts. Markering kwam onder druk maar leek zich met de pionopstoot b5, b4 te bevrijden. Hij had goed gezien dat die niet geslagen kon worden. Toch wist Aarts nog een aanval te creëren en hoewel Markering zich in eerste instantie goed verweerde ging er toch een pion af. Toen had hij in een toreneindspel met een pion minder moeten vluchten, maar hij dacht dat met een tussenzetje van de koning op een iets betere manier te kunnen doen. Na een over het hoofd gezien schaakje bleek dat echter mat in veel te zijn. 

Dit alles leverde een mooie 5 – 3 overwinning op en BSV vindt zichzelf op een mooie gedeeld eerste plaats terug.

KNSB 3F

 
Rating
 
Rating
  Markering, M.A. (Martin) 1981   Aarts, R. (Rob) 2174 0 – 1
  Bruil, R.A. (Rembrandt) 2314   Clevers, E. (Egbert) 2260 1 – 0
  Bakker, M.H. (Martijn) 2051   Bersselaar van den, H. (Henri) 1928 1 – 0
  Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2155   Berg van den, G. (Gerard) 2040 1 – 0
  Meijer, S.T. (Sjoerd) 1915   Swinkels, J. (Jos) 1900 ½ – ½
  Pauw, M.R. (Martijn) 1924   Ramaekers, P.P.J. (Peter) 1905 1 – 0
  Beule de, E.C.A. (Ed) 1919   Thijssen, F.H. (Freek) 1898 ½ – ½
  Hooft ‘t, D.L.A. (Diederic) 2004   Leenen, B. (Boyd) 1928 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 2033   Gemiddelde Rating: 2004 5-3

 

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5 16.5         4     6
5 15.5       4       5
5 14.5       4       5
5 13       4      
3 12   4 4 4          
3 11 4            
2 9.5            
1 11           4  
1 9           4  
0 8 2 3 3            

 

SOS 1B

 
Rating
 
Rating
  Markering, M.A. (Martin) 1981   Ginkel van, J.M. (John) 1983 0 – 1
  Pauw, M.R. (Martijn) 1924   Remmerts, J. (John) 1962 1 – 0
  Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2155   Visser de, E.H. (Eric) 1783 1 – 0
  Bunt, T. (Teunis) 1929   Martens, W.J. (Wiely) 1861 ½ – ½
  Dinsbach, G. (Gary) 1873   Mol, E.S.N. (Erwin) 1878 ½ – ½
  Oosterwijk van, C.G. (Chris) 1837   Schaap, N. (Niels) 1802 ½ – ½
  Veenendaal, P.W.M. (Peter) 1778   Peters, M. (Mike) 1637 1 – 0
  Verhoef, H.A. (Harry) 1774   Nieuwboer, R. (Rob) 1786 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1906   Gemiddelde Rating: 1837 5½-2½

 

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
6 19   8       5   6  
5 15     4        
4 13 0       6       7
4 12.5   4   4        
3 12.5     4         6
3 11.5     2     4    
2 11 3         4   4  
2 10.5            
1 8.5 2         4    
10. PION 2
0 6.5     1   2      

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief