Training Herman Grooten over Russisch kwaliteitsoffer
Het Russisch kwaliteitsoffer stond dinsdagavond centraal op de training van Herman Grooten in het denksportcentrum De Commanderij.
Niet alleen BSV leden maar ook enkele gasten waren aangeschoven, zoals het jonge talent Rembrand Bruil uit Elst, die dit seizoen in het eerste team van SG Max Euwe in Enschede zijn partijen speelt in de 2e klasse KNSB en daar heel veel ervaring opdoet.
Herman Grooten begon de avond met een serie matproblemen met een magneetcombinatie. Met zo’n combinatie besliste Magnus Carlson zijn tweekamp tegen Sergey Karjakin. De truc is om de koning dwingend weg te lokken met een offer naar een onveilig veld en dan toe te slaan. Je moet met zo’n offer wel zeker weten dat je de koning mat zet, want als het mislukt is het meestal fataal. Je moet dus de stelling na 3 a 4 zetten of zelfs nog meer kunnen visualiseren.
Voor je twaalfde jaar kun je dit het snelste leren, maar ook 60-plussers kunnen het oefenen volgens Grooten. Hij heeft een ‘leerling’ gehad van boven de zestig, die met hard oefenen zelfs clubkampioen is geworden.
Een andere methode is die van de Georgiër Gaprindasvili die het boek ‘Imagination of Chess ‘ schreef. Hier worden grafieken en tabellen gebruikt. Grooten heeft deze methode geprobeerd, maar was er snel klaar mee; te ingewikkeld. Met een partij van Lasker wordt vervolgens een magneetcombinatie met mat in achr doorgenomen. Zeer illustratief!
Het Russisch kwaliteitsoffer is echt een offer en wel omdat er geen materiaal wordt teruggewonnen. Het gaat om een positionele compensatie. De bedoeling is dat gebruik maakt van de diagonalen in plaats van de lijnen, die worden gesloten voor de vijandelijke torens.
Met een prachtige partij van Botwinnik maakte de trainer duidelijk hoe je van zo’n kwaliteitsoffer een winnende aanval kan maken. De training werd besloten met een snelschaakpartij tussen twee deelnemers, vanuit een positie waarin een Russisch kwaliteitsoffer mogelijk is.