BSV hoofdmacht laat punt liggen in Zuid Limburg

Afgelopen zaterdag moest de hoofdmacht van BSV Bennekom alweer een verre reis naar Zuid Limburg ondernemen om aldaar tegen de gelijknamige combinatie van de schaakclubs DJC Stein en Voerendaal de vierde ronde in groep 3F te spelen. Er werd behoorlijk goed gespeeld en BSV had zeker moeten winnen, maar uiteindelijk werden er op het laatst teveel fouten gemaakt en kon het derde team van Zuid-Limburg met een punt wegkomen.

Altijd leuk om bij een club te spelen dat met veel teams in de KNSB speelt, want gewoonlijk spelen alle teams dan samen thuis en zo ook in Elsloo, waar Zuid-Limburg deze keer de thuiswedstrijd speelde. Dat betekende dat de hoogste en laagste klasse en alles daar tussenin gezellig bij elkaar de degens kruisten.

De Bennekomse matadoren hadden er zin in zaterdag en het begon ook redelijk voortvarend. Alleen Martijn Bakker zat op bord 2 te mopperen dat hij zomaar een pion weggegeven had. Hij zou ook als eerste klaar zijn met inderdaad een nul, maar niet nadat de partij twee keer op zijn kop was gegaan. Nadat hij een pion verloren had, zette Bakker een mooie valstrik op. Zijn tegenstander zag het gevaar niet en met een schijnoffer won Bakker de verloren pion weer terug, maar ook met een geweldig stelling met open torenlijnen en actieve loper tegen de toch wel wat kale koning die ook niet goed wegkom. Kat in het bakkie zouden we zeggen, maar Bakker had één probleempje, zijn koning stond op h8 achter de paaltjes. Met wat verdedigende zetten had Bakker dit eenvoudig kunnen verhelpen, maar zo zit hij niet in elkaar. Levert vaak punten op, maar nu gaf het zijn tegenstander kans een fantastische manoeuvre te spelen die met schijnoffers van de toren zou leiden tot mat achter de paaltjes of dodelijk materiaalverlies. Bakker koos maar voor het eerste. De nul op bord 2 werd snel gecompenseerd door het vaste puntje van kopman Rembrandt Bruil die vanuit de opening een plusje kreeg en dit bijna met ieder zet uitbreidde naar een dikke pluk door continu druk te zetten op de geïsoleerde d-pion van zijn tegenstander. toen die er eenmaal afging was het snel klaar.

Bennekom ging door met scoren. Martijn Pauw speelde op bord 5 met zwart een voorbereidde opening, net als zijn tegenstander overigens. Die was echter eerder uit boek en kon de verleiding niet weerstaan om achter de zwarte pionnen met zijn dame op avontuur te gaan. Pauw had echter goed gezien dat hij met de toren over de a-lijn en een binnenkomende dame een veel gevaarlijker initiatief had. Pauw wist een mooi matnet te weven en dit werd de witte koning teveel. Sjoerd Meijer speelde op bord 8 tegen de jongste Limburger en wist al snel een plusje op te bouwen. Toen hij met zijn g-pion het witte paard wist in te sluiten was het snel voor elkaar. Het BSv feest was nog niet over. Hotze Hofstra speelde een degelijke partij. Langzaam werd zijn tegenstander ingesnoerd met stukken die verkeerd stonden en geen kant op konden. Uiteindelijk kostte dat materiaal en leverde het Hofstra een prachtige 4 uit 4 score op.

Helaas was daarmee de koek wel op. Ed de Beule zat op bord 6 tegen de sterkste Limburge en dat ging lang eigenlijk best redelijk. De Beule kon veel ruilen, stond structureel misschien ietsje minder, maar kon bogen op een mooi paard op e5. Zijn tegenstander wist echter wat nare dreiginkjes in de stelling te weven en uiteindelijk greep de Beule mis en moest een stuk inleveren. Hij spartelde nog wat tegen, maar was verder redelijk kansloos. De volgende die het winnende halfje binnen kon halen was Martin Markering op bord 4. Zijn tegenstander had voortvarend twee pionnen geofferd, maar had daarvoor wel een prachtige stelling met druk op de koning in het midden teruggekregen. Hij wist hiermee twee pionnen terug te winnen en hield een mooie pion op d6 over. Markering kon echter eindelijk zijn paard ontwikkelen en moest toen kiezen tussen Pg4 en Pf5. Voor de toeschouwers was het simpel. Pg4 was minimaal remise, maar Markering verbruikte teveel tijd, moest een zet doen en koos de verkeerde waarna hij kansloos van het bord geschoven werd. Dan moest Steven Glasbeek het maar doen op bord 7. Hij leek een prachtige stelling te hebben. Hij had weliswaar een kwaliteit minder, maar hij had een prachtig loperpaar dat minimaal één van de twee kwaliteiten terug zou winnen. Dat gebeurde ook, maar waarschijnlijk niet op de handigste manier. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel met een pion minder op het bord voor Glasbeek. Moest te houden zijn volgens de stuurlui aan wal, maar Glasbeek zag niet hoe en ook hij kon het benodigde halfje niet scoren.

Dat missende halfje kostte BSV uiteindelijk de eerste plaats in 3F. Nu moet er genoegen genomen worden met een ook niet onverdienstelijke tweede plaats in de stand. Op 14 december kan BSV de borst echter natmaken want dan komt de nummer drie uit Roermond op bezoek. De Bennekommers staan een puntje voor, maar de Roermonders kunnen normaalgesproken een vracht ratingpunten meer opstellen. Maar goed, de verrassingen zijn de wereld nog niet uit, dus we gaan proberen de mooie positie op de ranglijst te behouden..

 

 
Rating
 
Rating
  Fober, J.H.G. (Jan) 1922   Bruil, R.A. (Rembrandt) 2314 0 – 1
  Vries de, L.J.A. (Leon) 1965   Bakker, M.H. (Martijn) 2051 1 – 0
  Merx, B.H.M. (Bob) 1948   Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2155 0 – 1
  Braeken, B.H.J. (Barry) 1959   Markering, M.A. (Martin) 1981 1 – 0
  Mon de, G. (Gino) 2086   Beule de, E.C.A. (Ed) 1919 1 – 0
  Seip, R. (Rien) 1913   Pauw, M.R. (Martijn) 1924 0 – 1
  Dumont, T.C.W. (Ties) 1931   Glasbeek, S. (Steven) 1938 1 – 0
  Gupta, A. (Akul) 1854   Meijer, S.T. (Sjoerd) 1915 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1947   Gemiddelde Rating: 2025 4-4

 

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
7 19.5 5 4 5
6 19.5 4 4 5
5 19.5 3 4 6
5 17 4 4 4 5
5 16 4 3
4 15.5 6
4 15 4 4
2 13 3 3 2 5
1 14 3 4
10. OSV 1
1 11 2 4

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief