BSV flitsend uit de startblokken in de KNSB. SOS team speelt verdienstelijk gelijk

 

Het externe seizoen is weer begonnen en wel op zaterdag 21 september met een wedstrijd van het KNSB team tegen de Arnhemse buren van ASV 3. Dit was dezelfde tegenstander als in de openingswedstrijd van het vorig seizoen alleen speelde de Bennekommers nu thuis en kwamen de Arnhemmers met een geheel gewijzigd team aanzetten. Net als vorig jaar won BSV afgetekend, al moet gezegd worden dat ASV door een klapband verzwakt aan de wedstrijd begon. De daaropvolgende dinsdagavond moest het SOS team van BSV het in Nijmegen opnemen tegen SMB 1. Dat werd een thriller die eindigde in een puntendeling.

BSV 1 – ASV 3 5,5 – 2,5 

Bennekom is dit jaar ingedeeld in poule 3F en dat betekent verre reizen naar het zuiden, maar daarover meer in het vervolg van het seizoen. De eerste wedstrijd was zoals gezegd tegen een team da ieder jaar wel bij ons in de poule zit namelijk ASV3. Zoals gezegd begonnen de Arnhemmers verzwakt aan de wedstrijd omdat één van hun auto’s onderweg een klapband kreeg. Gelukkig wist bestuurder Wouter Abrahamse de auto keurig naar de kant te sturen en bleef verder alles heel, maar het betekende wel dat ASV twee spelers moest missen. Er kon nog één vervanger gemobiliseerd worden, maar het betekende wel dat de Bennekommers de wedstrijd met een punt voorsprong begonnen. ASV was flexibel en daarom bood Martin Markering aan om dat puntje in ontvangst te nemen zodat BSV debutant Steven Glasbeek kon spelen en Markering zich op het wedstrijdleiderschap kon concentreren.

Het puntje voorsprong gaf de Bennekommers veel vertrouwen want op de meeste borden werd we goed begonnen. Op bord 1 heeft Rembrandt Bruil er een handje van om lang achter het bord te zitten, de tegenstander met kleine middeltjes steeds iets slechter te laten staan om vervolgens krachtig toe te slaan. Eigenlijk ging het nu tegen Marc Sterk hetzelfde, met dien verschillen dat het deze keer redelijk snel ging. Bruil had al snel een stelling waar je niet direct kon zien dat ie beter was, maar wel zo voelde. Bruil dwong een paar verzwakkingen af, voerde de druk op en al snel won hij materiaal. Op bord 4 debuteerde Diederic ’t Hooft in het linker rijtje tegen oude bekende Erik Wille en deed dat met verve. ’t Hooft pakte het Frans van Wille agressief aan en kreeg een mooie drukstelling. Wille verdedigde wat passief en ’t Hooft voerde de druk op. Een fout van Wille maakte vervolgens snel een einde aan de partij. 

De 4-0 kwam op bord 7 op naam van nieuweling Steven Glasbeek. Deze had zich wekenlang met wit voorbereid op zijn debuut, maar had de keuze of met zwart op 7 of niet spelen. Dan maar met zwart. Dat ging tegen Ronnie Eggink niet vanzelf. Eggink bouwde een licht overwicht op en de stukken van Glasbeek had in de verte iets weg van sardientjes in een blik. Maar onder druk kunnen zaken explosief worden. Eggink dacht een stuk te winnen, maar dat gaf Glasbeek de kans zijn stukken als een duveltje uit een doosje naar mooie schaakvelden te dirigeren. Ondertussen nam hij nog wat stukken mee en toen de rook was opgetrokken konden de rest van de stukken ook in het doosje. Vervolgens kwam het winnende halfje van Martijn Bakker, die op bord 3 met zwart een moeizame partij speelde tegen de Arnhemse teamcaptain Bent Schleipfenbauer. Bakker gaf een (dubbel)pionnetje voor actief spel over de b-lijn en hoewel er voor beide kanten allerlei nare dreiginkjes in de stelling zaten hielden de spelers alles in evenwicht met remise als gevolg.

Toen ging het alleen nog om de bordpunten. Martijn Pauw speelde op bord 6 een spectaculaire partij tegen Remco Gerlich. Het begon als een theoretisch gevecht in het Spaans waarbij Gerlich het net iets beter kende, maar Pauw zich ten koste van van veel tijd staande hield. Hij koos er voor om de dame voor twee torens te geven en dat was op zich een goede keuze al stonden zijn stukken op dat moment niet al te goed. Pauw wist zich te ontworstelen, maar speelde al een halve partij op increment. Dat kostte hem uiteindelijk de kop. Hij liet zich een kwaliteit afsnoepen en dat was genoeg voor Gerlich om de partij naar zijn hand te zetten. Ed de Beule speelde op bord 5 tegen de op het laatst opgetrommelde invaller Paul Schoenmakers en speelde een puike partij. De Beule stond een riskante ruil toe die Schoenmakers een gedekte vrijpion op b4 gaf. Deze pion ging echter nergens naar toe en de Beule mobiliseerde zijn troepen richting het midden en sloeg daar toe. Zijn stukken kwamen achter de linies van wit en wisten daar wat pionnetjes mee te nemen waarna Schoenmakers het genoeg vond. Als laatste was Hotze Hofstra nog bezig op bord 2 tegen Frank Schleipfenbauer. Zoals altijd speelde Hofstra creatief en na vele verwikkeling leek hij duidelijk beter te staan met druk op de zwarte koning. Schleipfenbauer verdedigde echter heel inventief en bezorgde ook de witte koning koude rillingen. Hofstra leek het te laten glippen en liet een remisecombinatie toe. Deze werd echter niet door Schleipfenbauer gezien en vervolgens pakte Hofstra het initiatief terug door dames te ruilen en een eindspel met een pion meer in te gaan. Dat had nog een taaie klus kunnen zijn, maar met een mooie truc wist Hofstra de loper te verschalken, waarna de partij over was.

Een fraaie 6,5 – 1,5 overwinning levert voor nu de eerst plaats in poule 3F op. Volgende wedstrijd moeten de Bennekommers naar het verre Maastricht. Geen makkelijke tegenstander, maar ronde 1 geeft veel vertrouwen.

Het verslag van Arnhemse kans kan hier gevonden worden: https://www.asv-schaken.nl/12792-2/

 

SMB 1 – BSV 1 4 – 4

Op dinsdag 24 september toog het Bennekomse SOS-team naar Nijmegen, om daar met het team van SMB de strijd aan te binden. Het was nog een klusje om het team compleet te krijgen, want Ed en Peter konden niet meespelen en sommige invallers waren ook niet beschikbaar. Gelukkig kon Teun Alting mee.

Om alvast te spoilen hoe het afliep: we speelden gelijk en daar waren we wel tevreden mee.

Het begon met een verliespartij van Harry Verhoef aan bord 7. Hij zat tegenover Desiré Fassaert, gaf een pion weg in de opening en kwam er niet meer aan te pas. Daarna ging het mis bij Gary Dinsbach aan bord 5, tegen Jan Kasteel. Gary verloor ook een pion, op f2 en de stukken van de tegenstander stonden ook nog eens beter. De stelling bleek niet te houden. Het eerste halfje kwam van invaller Teun Alting, aan bord 8 tegen Rolf van Geel. Die meende dat hij in de opening een fout had gemaakt, maar dat viel nog wel mee. Teun was wel verrast door de Bird-opening, maar op beide vleugels werd er rustig opgebouwd, met een klein voordeeltje voor onze speler. Uiteindelijk werd het remise.

Martijn Pauw zat aan bord 2, tegen Maarten Smit goed in de partij. In een wat ongebruikelijke Najdorf ging Smit zeer agressief te werk: eerst een stukoffer, daarna een pionoffer, die Martijn allemaal weigerde. Hij nam het initiatief over, offerde zelf en toen was het ook meteen uit. Chris van Oosterwijk had Luc Sol tegenover zich aan bord 6. Hij had zijn gebruikelijke Hollands op het bord, met een pionnenaanval op de damevleugel. Chris zat wel in het nauw, maar kon een pion als schijnoffer aanbieden. Dat kostte wit heel veel tijd. Uiteindelijk kreeg Chris een vrijpion, maar zijn tegenstander had eeuwig schaak: remise.

Hotze Hofstra had aan bord 1 een mooie combinatie uitgedokterd, maar zijn tegenstander, Jetse Schoffelmeester beantwoordde die met een mooie tegencombinatie. In het eindspel stonden de stukken van de Nijmeegse speler beter dan die van Hotze. Een nul voor Bennekom. Teunis Bunt had aan bord 4 tegen Jacques Ottenheijm een pion geofferd en daar had hij activiteit voor gekregen. Hij zette de witte koningsstelling onder druk, kreeg zijn pion terug en wit moest de dame geven tegen een loper en een toren. Het eindspel was nog lastig, maar uiteindelijk gaf wit in een paar zetten al zijn tegenkansen weg.

De tussenstand was 4-3 voor SMB. Martin Markering was nog bezig, tegen Furkan Dengiz, aan bord 3. Martin dacht erg lang na in de opening en speelde uiteindelijk f5, met veel complicaties. Het kostte hem een kwaliteit en wat pionnen, maar hij kreeg er wel wat voor terug: een mooie pion op e3, mooie lijnen en diagonalen. Maar hij had nog wel erg weinig tijd en objectief gezien was het allemaal niet genoeg. In vliegende tijdnood wist Markering wel steeds dreigingen te creëren en uiteindelijk ging zijn tegenstander in de fout. Punt voor Martin, matchpunt voor Bennekom.

De kop is eraf. De volgende ronde is een thuiswedstrijd, op 14 oktober tegen Velp.

Nog wat statistieken

Rating
 
Rating
  Bruil, R.A. (Rembrandt) 2317   Sterk, M. (Marc) 1991 1 – 0
  Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2178   Schleipfenbauer, F. (Frank) 2054 1 – 0
  Bakker, M.H. (Martijn) 2051   Schleipfenbauer, B. (Bent) 1987 ½ – ½
  Hooft ‘t, D.L.A. (Diederic) 2010   Wille, E. (Erik) 1885 1 – 0
  Beule de, E.C.A. (Ed) 1919   Schoenmakers, P.W.J. (Paul) 1868 1 – 0
  Pauw, M.R. (Martijn) 1909   Gerlich, R.J.H. (Remco) 1945 0 – 1
  Glasbeek, S. (Steven) 1938   Eggink, R. (Ronnie) 1815 1 – 0
  Markering, M.A. (Martin) 1953   NO 0 1R – 0R
  Gemiddelde Rating: 2034   Gemiddelde Rating: 1935 6½-1½

BSV aan kop

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
2 6.5
2 6 6
2 4.5
2 4.5
1 4 4
1 4 4
0 3.5
0 3.5
0 2 2
10. ASV 3
0 1.5

 

Rating
 
Rating
  Schoffelmeer, J. (Jetse) 1948   Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2178 1 – 0
  Smit, M.J.B. (Maarten) 1944   Pauw, M.R. (Martijn) 1909 0 – 1
  Dengiz, F.E.D. (Furkan) 1886   Markering, M.A. (Martin) 1953 0 – 1
  Ottenheijm, J.W.M. (Jacques) 1892   Bunt, T. (Teunis) 1919 0 – 1
  Kasteel, J. (Jan) 1811   Dinsbach, G. (Gary) 1881 1 – 0
  Sol, L. (Luc) 1789   Oosterwijk van, C.G. (Chris) 1839 ½ – ½
  Fassaert, D.J.M. (Désiré) 1895   Verhoef, H.A. (Harry) 1758 1 – 0
  Geel van, R. (Rolf) 1794   Alting, T.J. (Teun) 1776 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 1870   Gemiddelde Rating: 1902 4-4

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief