BSV 1 blijft winnen in de SOS

 

Op de eerste maandag van 2025 moest het SOS team van BSV al gelijk weer aan de bak en wel tegen de buren van ASV3. Ook het KNSB team speelde eerder tegen ASV 3, maar dat was op één speler na een compleet ander team. Wel werd net als toen overtuigend gewonnen. Nu met 5-3.

Het eerste Bennekomse punt kwam al vrij snel binnen en zoals wel vaker dit seizoen was het Peter Veenendaal die dit binnenbracht. Met zwart op bord 7 leek hij onder druk te komen tegen Hedser Dijkstra, die een gevaarlijke aanval tegen de zwarte koning wilde ontketenen. Veenendaal verdedigde met Pe8 echter inventief door hiermee zowel de zwaktes op g7 en d6 te verdedigen. Vervolgens bracht Veenendaal zijn dame naar f4 hetgeen, vanwege een penning op f3, Lx4 mogelijk maakte. Snel volgde nog een tweede pion en ineenstorting van de witte stelling. Helaas had Gary Dinsbach op bord 6 zijn dag niet tegen de enige dame van het gezelschap, Xadya van Bruxvoort. Na verkeerd terugslaan in een afruil op e5, zag Dinsbach na het gemene g5 dat zijn loper op f5 nergens meer naar toe kon. Hij probeerde nog te compliceren, maar van Buxvoort lette goed op en schoof het gedecideerd uit.

Chris van Oosterwijk leek met zwart op bord 5 lang gelijk op te gaan tegen Marco Braam, maar ergens moet het voor de laatste misgegaan  zijn, want ineens meldde van Oosterwijk een puntje bij uw verslaggever, die moet erkennen dat hij het verloop van deze partij niet helemaal scherp heeft. Ook hier kwam ASV weer op gelijke hoogte. Hotze Hofstra had op bord 1 duidelijk zijn dag niet tegen Jonathan de Kleuver. De opening was degelijk van beide kanten en leverde dus geen duidelijke tekening in de strijd op. Hofstra dacht wat te kunnen forceren door een kwaliteit te geven en dan zijn loper actief te ontwikkelen. Die kon echter gewoon geslagen worden en van de zwarte stelling was niet veel goeds meer over. Vol walging van zichzelf gaf Hofstra direct op.

Martin Markering bracht op bord 3 tegen Jan Groen de voorsprong weer op het bord. Hij kreeg met zwart niet bepaald zijn favoriete opening op het bord, maar Groen speelde het wat aarzelend en na b3 van wit wist Markering met het schijnoffer La4 de witte stelling danig uit balans te brengen. Hij won een pion en ook nog de c-lijn en moest nog even oppassen dat wit geen gevaarlijke tegenkansen tegen de pion op f7 kreeg. Markering loste dit op door er zich niet al teveel van aan te trekken en met een overmacht aan stukken zowel wits koning als de tweede rij te belagen. Dat kon Groen niet allemaal tegelijk pareren en na flink materiaalverlies gaf hij op. Op bord 2 speelde Martijn Pauw tegen Ronnie Eggink, de enige ASV-er die er eerder in het seizoen ook bij was, weer een puike partij. Pauw lokt de zwarte pion naar b4 en begon die van alle kanten te belagen. Eggink kon het lang bolwerken, maar uiteindelijk ging de pion er af. Ook qua stelling stond Pauw overweldigend. Zijn lopers kwamen de zwarte stelling binnen en ondersteunde zo de naar voren stormende pluspion. Geen houden meer aan. Met 5 uit 5 lijkt Pauw op weg naar een monsterscore.

Toen was er nog een halfje nodig uit twee partijen en dat leek gezien de stand op deze borden geen probleem op te leveren, maar het werd toch nog spannend. Invaller René Bakker had met wit op bord 8 een goede partij gespeeld tegen Ferdin de Graag. Deze leek aanval te krijgen over de open h-lijn, maar Bakker had dat goed onder controle. Toen het gevaar daar geweken was trok hij zelf ten aanval op de andere vleugel. Dat zag er heel kansrijk uit, maar helaas sloeg het niet helemaal door. Maar op zich niets aan de hand. Het eindspel dat op het bord kwam leek gewoon remise. Helaas zag Bakker een te simpele weg door torens te ruilen en toen was het ineens niet meer remise. de Graag zet de koning vast op de damevleugel en kon vrijuit de pionnen op de andere vleugel ophalen, Een wat ongelukkige nul voor Bakker. Dan moest BSV aanwinst Steven Glasbeek het maar doen op bord 4 tegen Robert Naasz. De opening was wat saai geweest, gevolgd door flink wat gemanoevreer en geschuif in het middenspel. Dat leek Glasbeek wat beter gedaan te hebben, maar Naasz kon met dame en loper gevaarlijk counteren tegen de witte koning. Glasbeek verdedigde echter secuur, wist nog een pionnetje mee te nemen en leek daarmee minimaal remise zeker te stellen. Naasz moest dus risico’s nemen om de Arnhemmers nog een puntje te bezorgen, maar in wederzijdse tijdnood miste hij even dat stukken ook naar achter mogen en leverde hij pardoes de dame in. 

Hiermee was de 5-3 overwinning een feit en staat BSV onbedreigd op de tweede plek in klasse 1B. Het kampioenschap zal gezien het enorme ratingoverwicht van Veenendaal lastig worden, maar de titel ‘Best-of-the-rest’ zit er zondermeer in.

 

 
Rating
 
Rating
  Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2176   Kleuver de, J.N. (Jonathan) 1951 0 – 1
  Pauw, M.R. (Martijn) 1950   Eggink, R. (Ronnie) 1854 1 – 0
  Markering, M.A. (Martin) 1934   Groen, J. (Jan) 1773 1 – 0
  Glasbeek, S. (Steven) 1924   Naasz, R. (Robert) 1802 1 – 0
  Oosterwijk van, C.G. (Chris) 1850   Braam, M.C.J. (Marco) 1812 1 – 0
  Dinsbach, G. (Gary) 1873   Bruxvoort van, X. (Xadya) 1776 0 – 1
  Veenendaal, P.W.M. (Peter) 1818   Dijkstra, H.J. (Hedser) 1776 1 – 0
  Bakker, R. (René) 1787   Graag de, F.J. (Ferdin) 1785 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1914   Gemiddelde Rating: 1816 5-3

 

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
10 32   8   5     6 7 6
9 24.5   5   4    
6 21 0 3     5     6 7
4 19       4 4   6
4 18 3         4 4 7
4 15.5   4 3 4      
3 18     4    
3 14 2   4      
3 12.5 1   2   4    
10. PION 2
0 9.5 2   1 2 1      
 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief