Markering verslaat Riksen en blijft aan kop
Aan de vooravond van de partiële lock-down hebben 12 man bij BSV met ruime afstand tussen de borden de vierde ronde van de interne competitie gespeeld. Absolute topwedstrijd was die tussen John Riksen en Martin Markering. Dit was ook de langste partij van de avond met Markering als verdiende winnaar al had Riksen in de eerste helft van de partij zeker kansen.
Riksen ging in op de lijfopening van Markering, het zogenaamde Wolga gambiet, maar speelde dit met de manoeuvre Dd2 en even later De2 onorthodox en niet zonder succes. Met f4 zette hij de zwarte koningsvleugel onder druk en wist enig voordeel te halen. In de daaropvolgende fase verdedigde Markering echter dynamisch en wist zijn stukken actief neer te zetten. Met een mooi tijdelijk paardoffer opende hij verschillende lijnen en diagonalen. Dit leverde zulk actief spel op dat Riksen materiaal en daarmee ook de partij verloor. Met 3 uit 4 gaat Markering nu fier aan kop. De partij tussen Teun Alting en Noël Bovens bracht de volgende twee ongeslagen spelers tegenover elkaar. Alting had meer ruimte en de stukken van Bovens stonden ongeveer allemaal op de onderste rij. Toch was het voordeel meer optisch dan werkelijk want de stelling van Bovens had veel veerkracht. Toen er stukken van het bord gingen kwamen de stukken van Bovens als een duveltje uit het welbekende doosje en ineens stonden die van Alting allemaal in. Alweer een mooie overwinning van Bovens die nu met 3 uit 4 tweede staat.
De jeugd was deze avond snel klaar. Philip Gabbert speelde de opening weer solide tegen Hans van de Weteringh. In het middenspel wist van de Weteringh echter een batterij richting de witte koning op te stellen. Gabbert moest een penning toelaten en dit kostte een stuk. Ook Micheal Issa had een zware avond. Kreeg tegenstander Sjoerd de Rave vorige week een stoomwals over zich heen, deze week hanteerde hij zelf de zware machinerie. Nadat de Rave wat vervelende speldenprikken van Issa had weten te neutraliseren trok hij met paard en g- en h-pion, ondersteund door een batterij van dame en loper, op richting de zwarte koning. Omdat Issa een overschot aan stukken op de damevleugel had staan, kon hij zich daar niet tegen verdedigen en hij wachtte het fraaie mat van de Rave niet meer af.
Gary Dinsbach wist in de partij tegen Chris van Oosterwijk zijn eerste punt te scoren en dit was tegelijk de eerste nul van van Oosterwijk dit seizoen. Het was een mooie overwinning van Dinsbach. Van Oosterwijk had met een dubbelpion een zwakte, maar de stelling leek zo dichtgeschoven dat remise de logisch uitslag leek. Daar dacht Dinsbach anders over en hij forceerde een opening op de koningsvleugel en bood tegelijkertijd een koperruil aan die er riskant uitzag. Het leek zijn eigen pionnenstelling op de damevleugel te verzwakken, maar hij had goed gezien dat hij een tweede zwakte bij van Oosterwijk had geforceerd. En zoals Capablanca al zei is dat wat je nodig hebt om te kunnen winnen. Waarschijnlijk was er nog wel ergens een pad naar remise voor van Oosterwijk, maar dat was voor hem niet te vinden. Ook René Bakker speelde een goede partij tegen Jaap van Donkelaar. Van Donkelaar is een taaie en Bakker moest er dan ook hard voor werken. Maar Bakker had zijn stukken goed georganiseerd en wist de druk zodanig op te voeren dat hij een pionnetje wist te winnen. Van Donkelaar spartelde met serieuze dreigingen nog flink tegen, maar Bakker lette op en neutraliseerde ze, waarna hij de partij eenvoudig wist te beslissen.