Schakers Bennekom grijpen naast OSBO Cup
Het is de Bennekomse Schaakvereniging BSV niet gelukt de OSBO Cup 2009-2010 te veroveren. Het Bennekomse viertal werd in de halve finale door titelverdediger Denk en Zet uit Hattem via een 3,5-0,5 nederlaag uitgeschakeld. Wel werd in troostfinale gewonnen van ASV 4. In de finale verloor het pas naar de promotieklasse gepromoveerde Wageningen 3 ook kansloos met 3-1 van het sterke viertal uit Hattem. Zie ook www.edestad.nl
Denk en Zet was opnieuw een maatje te groot voor Bennekom. Muharem Mujkanovic won bij de overgang naar het eindspel tegen Teunis Bunt een pion. Op termijn leken de Hattemse vrijpionnen de winst te brengen. Stukwinst versnelde echter de zege. Ook bij Ed de Beule ging het niet echt goed. Bij hem raakte een loper ingesloten. Johan Redeker had vervolgens met een stuk meer geen problemen de 2-0 aan te tekenen. Het was toen nog zeker niet gedaan. Er bleef hoop op een gelijkspel.
De twee resterende partijen, van Hotze Tette Hofstra en Martijn Pauw, boden Bennekom nog enigszins uitzicht op een verrassing. Wel was bij beiden duels sprake van tijdnood. En het was minder goed dat juist de Bennekommers over de minste tijd beschikten. Bij Martijn Pauw zal het gebrek aan tijd wellicht ook invloed op de partij hebben gehad. Na kwaliteitswinst ging William Cornelissen namens Denk en Zet met de winst aan de haal.
Prachtig was de strijd tussen de kanonnen Fedde Tolman en Hotze Hofstra. Tolman kreeg met een loperpaar uitstekende compensatie voor een pion. In de slotfase leek de kopman van Denk en Zet dat voordeel te gelde te gaan maken. In vliegende tijdnood vlogen de stukken onder grote belangstelling letterlijk over het bord. Hofstra raakte weliswaar een dame achter, maar Tolman overschreed de tijd. Remise! Het was slechts een schrale troost voor Bennekom.
Snelschaken
Omdat Wageningen 3 met 3-1 won van ASV 4, restte Bennekom een troostfinale tegen de Arnhemse ploeg. In overleg werd besloten om het duel in 2-2 te laten eindigen en vervolgens de verplichte reeks vluggertjes te spelen. Elke speler speelde twee keer met tegengestelde kleur, zodat in totaal 32 partijen met elk vijf minuten bedenktijd werden afgewerkt.
Bennekom heerste in de eerste twee series. In de eerste serie werd het 6,5-1,5 voor Bennekom. Hotze Tette Hofstra veegde min of meer Anne Paul Taal twee keer van het bord. En ook Teunis Bunt kwam tegen Siert Huizinga tot een 2-0 score. Martijn Pauw leverde één punt tegen Koen Maassen van den Brink, terwijl Ed de Beule een halfje verspeelde tegen Ivo van de Gouw. Ook in de tweede serie ging het prima voor Bennekom. Opnieuw werd het 6,5-1,5. Martijn Pauw gaf na een simpele zege in de eerste partij tegen Anne Paul Taal, in het tweed duel een half punt prijs en Teunis Bunt tegen Ivo van de Gouw zelfs een punt. Bunt moest zetten omdat hij een stuk aanraakte en dat kostte de kop. De beide andere Bennekommers scoorde honderd procent.
Kennelijk was de pap na deze flinke score bij Bennekom wat op. Twee keer werd het 4-4. Bij ASV was vooral Anne Paul Taal ineens ontketend. Hij won eerst met 2-0 van Ed de Beule en boekte in de vierde serie dezelfde cijfers tegen Teunis Bunt. Ivo van der Gouw deed het goed tegen Hotze Tette Hofstra. Twee keer werd het in de derde serie remise. Daarin won Teunis Bunt wel met 2-0 van Koen Maassen van den Brink, terwijl Martijn Pauw tot 1-1 kwam tegen Siert Huizinga. In de vierde serie won Martijn Pauw nog wel met 2-0 van Ivo van de Gouw. Echter kwamen teamcaptain Rini Kreeft, die Hofstra verving en Ed de Beule, niet verder dan 1-1. De totaalscore van 21-11 voor Bennekom mocht er toch wel zijn.