Hofstra: vier partijen nodig om Markering te kloppen

BENNEKOM – Tot het gaatje moesten ze. In de reguliere partij was Martin Markering de bovenliggende partij na een onnauwkeurigheid in de opening van Hotze Tette  Hofstra. Hij ging meteen voor complicaties om er nog iets van te maken. 

Het werd een complete heksenketel op het bord, maar toen de rhook opgetrokken was bleek Markering een gezonde pion voor te staan. Had hij iets verder doorgerekend dan hadden dat er twee kunnen zijn, maar hij zag het niet. Nu speelde Hofstra het zeer creatief en Markering kon de winstweg in tijdnood niet vinden. Hij had zelfs een stuk kunnen verliezen, maar dat zag Hofstra weer niet. Remise was et resultaat en dus moest er gevluggerd worden.

In de eerste partij van de barrage wisselde Hofstra twee zetten om en omdat aanraken zetten is, kostte dat een stuk. Markering speelde daarna secuur en won. In het tweede vluggertje leek Markering lang de partij onder controle te hebben, maar Hofstra wist toch druk te zetten door met zijn koning. Hofstra zette steeds ietsje meer druk en Markering greep mis, hetgeen direct een stuk kostte. 

Dus moest er een zogeheten ‘ Armageddon’ potje gespeeld worden. Hierbij krijgt wit een minuut meer, maar moet wel winnen. Met zwart liet Hofstra het zover niet komen. Hij stond steeds wat beter en na een mindere pionzet van Markering  schoof hij het gedecideerd uit. 

Naast deze kraker werden er nog een paar leuke partijen gespeeld. Teunis Bunt won in de opening een pion tegen de oude meester Jan Wouters. Deze speelde het actief als in zijn jonge jaren en Bunt zijn stukken stonden er als een puberjongetje op de dansvloer bij. Ze deden niet mee. Toen Wouters de kroon op het werk kon zetten haperde de machine echter en in gewonnen stelling bood Wouters remise aan. Dit werd door Bunt maar al te graag werd aangenomen. Omdat de lust to vluggeren er niet was, besloot Bunt dat Wouters de plek in de volgende ronde verdiende. 

Sjoerd de Rave speelde zoals altijd actief tegen aanstormend jeugdlid Micheal Issa, maar deze rekende beter en kreeg een gewonnen stelling met twee mooie pluspionnen. Maar de oude garde is pas verslagen als ze mat staan en de Rave wist de stelling alsnog naar zijn hand te zetten en uiteindelijk te winnen. Mazzel, gaf hij achteraf ruiterlijk toe. Chris van Oosterwijk won een mooie aanvalspartij van Rinus van der Molen, al hadden de stuurlui na lang analyseren gevonden dat zwart het beter had kunnen doen. Maar ja, ze stonden aan wal, dus daar had van der Molen niets aan. 

Rene Bakker leek een mooie pion op e3 in de stelling van Gary Dinsbach te hebben. Maar toen Bakker door goed spel van Dinsbach niet in staat was om deze als springplank voor een aanval te gebruiken, verdween de mooie pion uiteindelijk gewoon van het bord en daarmee was het punt voor Dinsbach een feit. Noel Bovens kwam goed weg tegen Hans van de Weteringh. Deze speelde de opening met zwart voorbeeldig en stond duidelijk beter. Ergens greep hij mis en toen was Bovens er als de kippen bij om een paar pionnetjes mee te nemen en daarmee de volgende ronde te bereiken. 

Martijn Pauw en Teun Alting haalde reguliere overwinningen tegen respectievelijk Hans Gillet en Jaap van Donkelaar, maar niet zonder ervoor gewerkt te moeten hebben. John Riksen was vrij en zal een tussenronde moeten spelen tegen een van de winnaars van de eerste ronde. Al met al een mooie  eerste ronde van het bevertoernooi. Uiteindelijk geen echte verrassingen, maar vuurwerk was er zeker.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief